top of page

O MENI I ŠTO JE TRE® ZA MENE

U ugodnom društvu Davida Bercelija, PhD., osnivaća TRE® metode

     Rođen sam na praznik rada 1986. u Petrovoj bolnici u Zagrebu i od tog dana se odazivam na Ime Darko i prezime Blagojević. No oni koji me dobro znaju češće me zovu Darac.

 

     Većinu života proveo sam koa dijete Centra Zagreba i svih njegovih turbolencija te sam proveo 4 godine pitajući se što li ja radim u Školi za cestovni promet. Kad sam se probudio iz tog sna, upisao sam i završio studij psihologije na Hrvatskim studijima u Zagrebu.

 

     Moje proučavanje neodvojivosti tijela, uma i emocija počinje spontano vlastitim iskustvom na joga prostirci. Tu sam prvi puta počeo svjesno primjećivati promjene u vlastitom raspoloženju i misaonim obrascima jednostavno radeći tjelesne vježbe uz puno disanja. Puno teorije naučene na studiju psihologije polako je počelo sjedati na svoje mjesto kroz vlastito tjelesno iskustvo, jer upravo nam naša fizička tjelesna komponenta omogućava poniranje u ta iskustva.

     Nekoliko godina kasnije, s treningom za joga učitelja iza sebe, kozmičkom igrom slučaja TRE je postao jedan od alata u mom kontinuiranom samorazvoju i ubrzo sam ga prepoznao kao najmoćnijeg s kojim sam se susreo. Rezultati ove prakse za mene su bili vrlo konkretni. Između ostalog, gotovo je u potpunosti nestala moja anksioznost od nastupa pred publikom, čemu ćete moći svjedočiti ako dođete na moju radionicu. Uz to svjedočio sam povećanoj mobilnosti zglobova koja je nadilazila i nadopunjavala razinu koju sam postigao praksom joge, kao i promjene na mentalnom i emocionalnom planu kao što su bolja koncentracija i drastično manje anksioznosti u situacijama u kojima je do tada bila vrlo prisutna.

 

     Iskustvo TRE-a radi kvantni skok u mom razumijevanju neodvojivosti psihičkog i fizičkog te budi veliki interes za proučavanje kako trauma i stres utječu na organizam, a time i psihu i emocije. Nakon toga bacam se na proučavanje literature i  čitam svu moguću suvremenu literaturu o stresu i traumi do koje mogu doći, te se dodatno educiram u tom području. Počinjem iskustveno, tjelesno, visceralno i konceptualno osjećati i razumjeti da naša tijela jesu naše emocije i naše misli, te da se ti konstrukti teško mogu gledati odvojeno jedan od drugoga.

 

     TRE mi je otkrio koliko smo svi u modernoj kulturi (uključujući mene) odvojeni od svojih tijela i bauljamo uglavnom u području ideja, koncepata, znanja, informacija, stavova, ekrana, videa itd... niti ne znajući da smo i koliko odvojeni od tijela i da ga ne osjećamo u potpunosti. Kako sam to otkrio? Jednostavno: radeći TRE redovito, tijelo se odmrzava, duboki strukturalni mišići opuštaju, fascije postaju podatnije i rastezljivije, dijafragma i dah slobodniji, a senzacije unutrašnjosti tijela odjednom glasne i prisutne… počinjemo osjećati naše tijelo i unutarnje procese na dubljoj razini i onda kada ne obraćamo nužno pažnju na njih, a što je još važnije, te senzacije nas prestaju plašiti i zbunjivati. Ponovno učimo vjerovati i pouzdati se u senzacije koje su sastavni dio našeg tijela i iskustva života. Postajemo prisutni u vlastitom tijelu. Ono što me najviše iznenadilo je koliko je ta lekcija i promjena bila snažna unatoč tome što sam smatrao da sam kroz dugu praksu joge bio jako svjestan svoga tijela.

 

     Kako imam snažno vlastito iskustvo kontinuiranog TRE procesa koji me toliko toga naučio, odlučio sam se posvetiti podučavanju drugih ovoj iznimnoj (i iznimno jednostavnoj i pristupačnoj) tehnici. Smatram da alati kao što je TRE, koji nas s novom razinom razumijevanja i znanja, vraćaju izvornim i prirodnim snagama i mudrostima vlastitih tijela, može imati važnu ulogu u razvoju i oporavku pojedinaca, ali i u kolektivnoj evoluciji i saszrijevanju koje čovječanstvo prolazi.

 

Trenutno živim i radim u Splitu kao psiholog, član Mobilnog Tima u sustavu socijalne skrbi. Djelujem i kao supervizor u edukaciji budučih TRE® providera na području Hrvatske, a od nedavno i kao lokalni trener u TRE® edukaciji. Ukoliko želite naučiti TRE® tehniku obratite mi se s povjerenjem! 

 

Vidimo se na radionici, privatnom satu ili na Zoomu!

Darko

Darko Blagojević LT Certificate_JPG.jpg
bottom of page